Эрүүл хооллолт нь таны биеийн эрүүл мэндийг дэмжих, эрч хүчийг нэмэгдүүлэх, өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхэд чухал үүрэгтэй. Эрүүл хооллолт нь зөв хэмжээгээр тэнцвэртэй, төрөл бүрийн хоол хүнсийг хослуулан хэрэглэхийг шаарддаг бөгөөд дараах үндсэн зарчмуудад тулгуурладаг.
1. Тэнцвэртэй хооллолт
Эрүүл хооллолт нь таны өдөр тутмын хоолны хэрэглээг тэнцвэртэй байлгахыг шаарддаг. Хооллолтын дэглэмд дараахийг багтаах ёстой:
- Нүүрс ус: Хүнсний үндсэн тэжээлийн эх үүсвэр бөгөөд эрч хүчний үндсэн эх үүсвэр юм. Нүүрс усыг голчлон жимс, ногоо, бүхэл үрийн бүтээгдэхүүн, будаа, овьёос зэргээс авах.
- Уураг: Булчин, эсийн сэргэлт, биеийн дархлаа зэрэгт чухал үүрэгтэй. Уургийг мах, загас, өндөг, сүүн бүтээгдэхүүн, буурцагт ургамлаас авах боломжтой.
- Тослог: Тослог нь биеийн үйл ажиллагааг дэмжих, тархины үйл ажиллагааг сайжруулах, тосонд уусдаг витаминуудыг шингээхэд тусалдаг. Эрүүл тослогийг оливын тос, самар, авокадо, загаснаас авах.
- Шилэн эд: Шилэн эд нь хоол боловсруулалтыг дэмжиж, цусны сахарын хэмжээг зохицуулахад тусална. Энэ нь бүхэл үрийн бүтээгдэхүүн, хүнсний ногоо, жимс жимсгэнэд ихээр агуулагддаг.
2. Хангалттай ус уух
Өдөрт дор хаяж 2-3 литр ус уух нь чухал. Ус нь биеийн үйл ажиллагааг дэмжих, хорт бодисыг зайлуулах, арьсыг эрүүл байлгах, биеийн эрч хүчийг хадгалахад чухал үүрэгтэй.
3. Давс, сахар, ханаагүй тослогийг хязгаарлах
Эрүүл хооллолтын нэг хэсэг нь хэт их давс, сахар, ханаагүй тослогийг хязгаарлах явдал юм. Хэт их давс нь цусны даралтыг нэмэгдүүлж, эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлдэг. Сахар болон ханаагүй тослогийг хэтрүүлэн хэрэглэх нь жин нэмэх, зүрх судасны өвчин үүсгэх магадлалыг нэмэгдүүлнэ.
4. Тогтмол хооллох
Хооллох хугацаа, тогтмол хооллох дадал зуршлыг хадгалах нь биеийн жинг тэнцвэржүүлж, эрүүл мэндийг сайжруулахад чухал үүрэгтэй. Өдөрт 3 үндсэн хоол, 2 хөнгөн зууш идэхийг зөвлөдөг. Хэт өлсөхөөс зайлсхийж, жижиг порцтой, тэжээллэг хоолыг ойр ойрхон идэх нь эрүүл хооллолтын нэг хэсэг юм.
5. Хоол хүнсний олон янз байдал
Өөр өөр төрлийн хүнсний бүтээгдэхүүнийг хослуулан хэрэглэх нь бүх төрлийн витаминууд, эрдэс бодисуудыг хангалттай хэмжээгээр авахад тусалдаг. Хүнсний өнгө, төрөл, амт зэргийг хослуулан хэрэглэх нь эрүүл мэндэд тустай байдаг.
Дүгнэлт
Эрүүл хооллолт нь зөвхөн жингийн асуудалтай холбоотой биш, харин бие махбодийн бүх үйл ажиллагааг дэмжиж, эрүүл, урт удаан амьдрах үндэс суурь болдог. Тэнцвэртэй, төрөл бүрийн хоол хүнс хэрэглэж, усны хэрэглээг хангалттай байлгаж, хэтрүүлэн хэрэглээний зуршлаас татгалзах нь эрүүл хооллолтын гол зарчим юм.